Villaförsäkring

Har du förverkligat drömmen om ett eget hus, med en egen trädgård där du kan odla blommor och grönsaker, och gå barfota på lena gräsmattor. Då vet du förmodligen att livet som husägare skiljer sig ganska mycket från livet som hyresgäst.

Du har friheten att utveckla ditt boende efter dina egna önskemål, och du kan njuta av en egen plats ute, men du har också ett betydligt större ansvar än tidigare. Den som hyr sin lägenhet är van att bara kunna lyfta på luren och ringa hyresvärden, eller fastighetsskötaren, när något går sönder eller när det uppstår andra problem av något slag. Som husägare får man fixa problemen själv. Det är också ditt ansvar att skotta undan snön så du tar dig fram om det snöat på natten och att klippa gräset på sommaren. Men, detta är besvär man gärna tar på sig mot den frihet det innebär att äga sitt hus.

Det finns en del annat att tänka på när du blir husägare, som till exempel det här med försäkringar. Har du bott i lägenhet tidigare har du med största sannolikhet haft en hemförsäkring för att vara skyddad om något skulle inträffa. Det är ju därför vi tecknar försäkringar, oavsett vilken typ av försäkring det är. För att ha ett skydd i vardagen, och för att inte bli stående helt utan hjälp om det oförutsedda skulle inträffa. För även om en försäkring inte kan förhindra olyckor så kan det vara skönt att slippa de ekonomiska konsekvenserna som nästan alltid följer med olyckor och andra besvärliga omständigheter.

Den vanliga hemförsäkringen hjälper dig inte bara om någon bryter sig in och stjäl dina värdesaker eller om det börjar brinna. Den ger dig också ersättning för vattenskador eller om dina tillhörigheter skadas på annat sätt. Dessutom innehåller de allra flesta hemförsäkringar också överfallsskydd, rättsskydd och en del andra skydd som inte har så mycket med dina tillhörigheter att göra. Hemförsäkringen är helt enkelt en försäkring som är till skydd för både dig själv, din familj och dina tillhörigheter.  Vanligtvis finns också en reseförsäkring inbakad i hemförsäkringen, så om du ska ut och resa kan det vara bra att titta i försäkringsvillkoren innan du betalar för en separat reseförsäkring. Om den ingår i din hemförsäkring är det ju helt onödigt att teckna, och betala, ytterligare en försäkring. Hemförsäkringen är till för alla som har ett boende, och du behöver den också när du bor i egen villa. Men, för att också ha ett försäkringsskydd för hus och tomt behöver du komplettera med en villaförsäkring. Du kan förstås också teckna en villaförsäkring där hemförsäkringen ingår.

Precis som när det gäller bilförsäkringar erbjuder de flesta försäkringsbolag villaförsäkringar i olika nivåer. Det innebär att du själv kan bestämma hur omfattande försäkringsskydd du vill ha. Skillnaderna ligger vanligtvis i hur man ser på vissa speciella skador, som hussvamp och liknande. Det är inte bara genom att välja nivå på försäkringen, utan också genom valet av försäkringsbolag som du kan påverka möjligheten att få ersättning om huset skulle drabbas av sådana skador. Vissa försäkringsbolag betalar aldrig ut ersättning för exempelvis hussvamp, medan andra har tilläggsförsäkringar mot dessa skador. Hussvamp kan få till följd att huset måste rivas, något som naturligtvis blir mycket kostsamt. Men, om du vill ha en försäkring som ersätter vid hussvamp bör du inte bara kolla vilka försäkringsbolag som ersätter, utan också hur ersättningen ser ut. För bland de försäkringsbolag som faktiskt ger ersättning för skador av hussvamp kan ersättningen variera mellan 10 000 och 500 000 kronor. Det kan alltså vara ytterst lönsamt att kolla villkoren innan du bestämmer dig för var du ska teckna din villaförsäkring.

Du kan också välja en högre försäkringsnivå som, till exempel, gör att du slipper betala självrisk för vissa läckageskador. Nivåer, tillägg och speciella villkor kan skilja sig åt ganska ordentligt, så det kan vara bra att lägga lite tid på att titta på vad som ingår i de olika försäkringarna, och hur villkoren ser ut, innan du bestämmer dig. Om något oförutsett inträffar är du helt beroende av hur ditt försäkringsbolag hanterar saken. Därför ska du inte bara titta på priset när du jämför olika försäkringar. Det är ju annars vad man rekommenderar när du ska köpa en vara. Jämför och köp där du får varan till det lägsta priset. Men, när det gäller villaförsäkringar kan den billiga försäkringen bli riktigt dyr om det visar sig att den inte ger ersättning för en skada som drabbar ditt hus.

Tänk också på att skillnaderna i ersättningar inte bara finns då det gäller så speciella problem som hussvamp. Även vid betydligt vanligare skadeorsaker som brand och stöld kan det se väldigt olika ut. Och detta är ju tyvärr skador som det inte är så ovanligt att man som husägare drabbas av. Vattenskador är annars den vanligaste orsaken till att man behöver utnyttja sin villaförsäkring. Dessa skador är så vanliga att en del försäkringsbolag faktiskt har slutat att betala ut ersättning för skador på ytskiktet i badrummet, i de fall det är genom detta ytskikt det vatten som orsakar skadorna trängt igenom. Men det finns också bolag som fortfarande betalar ut full ersättning för ytskiktet, något som kan vara bra att ha i åtanke när du väljer försäkring.

Många försäkringsbolag ger möjligheten att välja försäkringsnivå på både hemförsäkringsdelen och villadelen. Det gör att du kan få en försäkring som i stort sett är skräddarsydd för just dina, och din familjs, behov. Men eftersom det finns så många skillnader mellan de olika bolagens försäkringar lönar det sig alltid att titta på flera olika alternativ. Du kan ringa runt till de försäkringsbolag du känner till för att få reda på hur deras villkor ser ut. Men, det enklaste sättet att jämföra villkor, nivåer och naturligtvis också premier, är att titta här på internet. här hittar du alla bolag som erbjuder villaförsäkringar, och du kan läsa de fullständiga villkoren och se vad varje försäkring omfattar på respektive bolags hemsida. Ett enkelt sätt att skaffa sig en överblick över marknadens villaförsäkringar.