Nordnet eller Avanza?

Om du planerar att börja spara i aktier, för att låta dina sparpengar jobba istället för att sitta på ett sparkonto till nästan ingen ränta alls, har du förmodligen sett att det finns en rad olika banker och aktiemäklare som erbjuder sina tjänster. Men, hur ska man tänka och vilken ska man välja? Eftersom det handlar om dina pengar är det förstås viktigt att valet blir rätt och att du kan känna förtroende för den som ska ha hand om dina aktieaffärer.

På den svenska marknaden står valet för de flesta mellan de två största aktörerna Nordnet och Avanza? Ska man välja Nordnet eller Avanza är en fråga som ofta dyker upp i olika forum och i frågespalter. Och som vanligt är det nästan omöjligt att ge ett generellt svar som gäller för alla. Vad som är bäst beror till stor del på vilken typ av investerare du är och vad du vill ha ut av ditt aktiesparande. Därför ger vi dig all information om de två aktörerna du kan behöva för att hitta den bank som passar bäst för dina behov och önskemål.

Både Avanza och Nordnet är specialiserade på att bedriva aktiehandel åt kunder, och båda gör det uteslutande via nätet. Båda två ses som mycket bra nätmäklare och båda erbjuder olika courtageklasser så att du ska kunna hitta en kategori som ska passa för just dina aktiviteter.

Dessa två aktörer ses som vida överlägsna storbankerna både då det gäller sajter och rykte. Att valet så ofta står mellan just Avanza och Nordnet är alltså inte konstigt alls. I mycket är de lika varandra, men det finns förstås också en del skillnader som kan vara avgörande för vilken av dem du väljer. Det är främst inom courtage och avgifter man kan hitta nämnbara skillnader mellan dessa två banker, och även de skillnaderna är ganska små.  Följande konto finns att välja på hos Avanza:

·        Avanza Mini – Avanza Mini är kontot för småsparare. Med Avanza Mini betalar du bara 1 krona i courtage (den avgift du får betala för varje genomförd aktieaffär). Som mini-kund har du ett något begränsat utbud av aktier att välja på, men det går att köpa utländska aktier även med ett Mini-konto. Via Avanzas hemsida kan du handla med svenska, norska, danska och finska aktier. Du kan också köpa amerikanska och kanadensiska aktier, men då måste du göra det via deras mäklare. Där gäller då ett annat courtage, och den lägsta avgiften är 1 USD. Om man ser på prislistan för dessa aktier ligger det lägsta courtaget för amerikanska aktier på 29,95 USD och för kanadensiska aktier är det lägsta priset 1 CAD och via mäklare 69 CAD.
·        Avanza Small – detta är ett konto som är passande för dig som handlar för mellan 15 000 kr och 26 000 kr. Med Avanza Small ligger courtaget på 39 kr, men om du handlar för mer än 26 000 kr får du istället betala ett rörligt courtage som ligger på 0,15%.
·        Avanza Medium – Avanza Medium är det bästa alternativet för dig som satsar lite mer på aktier, och är lämpligt för affärer från 46 000 till 143 500 kr. I Mediumkontot ligger det fasta courtaget på 69 kronor, men detta gäller bara för affärer upp till 100 000 kronor. Handlar du för mer får du istället betala ett rörligt courtage på 0,069%.
·        Avanza Fast Pris – för den som gör större affärer är ett fast pris det bästa alternativet. Avanza Fast Pris vänder sig främst till dig som handlar för mer än 143 500 kronor. Det fasta courtaget ligger på 99 kronor per affär oavsett hur mycket du köper, eller säljer, för.
Hos Nordnet har du en motsvarande uppdelning av konton, anpassade efter hur stora affärer man gör:
·        Nordnet Mini – även hos Nordnet är Mini-kontot i första hand avsett för småsparare och de som vill köpa aktier i Norden. För affärer med aktier i de nordiska länderna har ett courtage på 1 krona. Om du handlar med aktier utom Norden hamnar courtaget på 0,25% och minst 9 kr.
·        Nordnet Liten – detta konto riktar sig till dig som handlar aktier för mellan 16 500 och 46 000 kr per order. Om du köper aktier inom Norden får du betala ett lägsta courtage om 39 kr eller 0,15% och för aktier utanför de nordiska länderna hamnar courtaget på minst 49 kr eller 0,15%.
·        Nordnet Mellan – Nordnet Mellan- kontot är ett konto som är lämpligt för dig som investerar lite mer, och som köper och säljer aktier för mellan 46 000 kr och 143 478 kr. Med detta konto ligger det lägsta fasta courtaget på 69 kr både för nordiska och internationella aktier. Det rörliga courtaget skiljer sig något beroende på vilken börs du handlar på. För aktier inom Norden ligger det rörliga courtaget på 0,069% och för aktier utanför Norden 0,089%.
·        Nordnet Fast – Nordnet Fast riktar sig, precis som Avanzas Fast Pris, till investerare som gör större aktieaffärer. Kontot Nordnet Fast riktar sig till dig som köper och säljer för mer än 143 478 kr. Det fasta courtaget ligger på 99 kr för affärer inom Norden. För affärer utanför de nordiska länderna får du betala 0,079% eller minst 99 kr i courtage.

Som du ser är dessa båda banker relativt lika, både då det gäller courtagekategorier och priser.  
Både Avanza och Nordnet erbjuder faktiskt också aktiehandel helt utan courtage. Detta gör man för att du, som nybörjare ska ha lättare att komma igång. Hos Avanza heter kontot med 0 kr i courtage Avanza Start, och är alltså till för dig som vill börja handla med aktier. Denna kategori kan du välja om du aldrig haft 50 000 kr eller mer i samlat sparande hos Avanza. Om du uppnår 50 000, eller gör mer än 500 gratisaffärer under en 12 månaders-period blir du automatiskt uppflyttad till courtageklass Mini.

Hos Nordnet kan du köpa och sälja aktier gratis tills du når upp till 80 000 kr i sparande hos banken. Här kan du alltså handla gratis längre än hos Avanza, vilket är en av de största skillnader vi hittar hos de olika bankerna.