Kattförsäkring

Det finns många anledningar till att skaffa försäkringar av olika slag. Mycket kan hända i vardagen, både helt oförutsedda händelser och lite mer väntade, som kan ge ekonomiska problem. Men, som tur är kan man teckna försäkringar, som åtminstone låter en slippa de tunga ekonomiska konsekvenserna, när något händer. Det finns försäkringar för de mest skilda områden, och många av försäkringarna är mycket mångsidiga och ger skydd i flera olika situationer. Ett exempel är hemförsäkringen, som både skyddar dig själv och dina tillhörigheter, och som dessutom har ett rättskydd och ett reseskydd inbyggt. Bilförsäkringen innehåller också ett rättsskydd som inte bara gäller vid trafikolycka, utan också vid tvister i samband med köp, försäljning eller reparation av bilen.

Det går faktiskt att försäkra sig mot det mesta. En försäkring kan givetvis aldrig förhindra att en olycka inträffar, men den gör att du slipper tänka på de ekonomiska konsekvenserna om olyckan är framme.

Har du en katt är det därför en självklarhet att teckna en kattförsäkring. Vi försäkrar ju det vi tycker är värdefullt, och katten är förstås en värdefull familjemedlem. Om katten blir sjuk, eller skadar sig, vill du självklart ha möjlighet att ge den bra vård, precis som vilken som helst av de andra medlemmarna i familjen. Det finns en del skillnader mellan sjukvård för djur och människor. Om du, eller någon annan tvåbent familjemedlem behöver vård behöver ni inte betala mer än ett par hundralappar oavsett om ni går till vårdcentralen eller behöver uppsöka akuten. Om katten blir sjuk och behöver veterinärvård kan det bli en riktigt dyr historia. Alla har inte heller möjlighet att välja klinik eller veterinär, och kan därför oftast inte jämföra priser. Man får helt enkelt ta sin katt till den klinik som finns tillgänglig, och betala vad det kostar. Och tyvärr är kostnaderna för djursjukvård höga. Du kan få betala tusenlappar bara för ett enda besök och om katten behöver vårdas på djursjukhus handlar det oftast om femsiffriga belopp. Alla vill självklart ge sin fyrbenta vän den bästa vården, men på grund av de höga kostnaderna är det inte alla som har möjlighet att göra det. att tvingas avstå från vård av kostnadsskäl är naturligtvis fruktansvärt.

Tecknar du en bra kattförsäkring behöver du aldrig hamna i den situationen. När katten är försäkrad kan du alltid låta veterinären göra det som är bäst för katten, och du behöver inte oroa dig för om du har råd eller inte. Många av de försäkringsbolag som säljer kattförsäkringar erbjuder också hjälp via en telefonveterinär, vilket betyder att du alltid har hjälpen nära till hands, oavsett var i landet du bor. Du kan snabbt och enkelt få råd och tips hos bolagets veterinär, vilket förstås är en stor lättnad i krissituationer.

Det finns kattförsäkringar i olika nivåer och du bestämmer själv hur omfattande försäkring du vill ha. de olika försäkringarna ser olika ut beroende på vilket försäkringsbolag som tillhandahåller dem. Men, grunden i alla försäkringar är just veterinärvårdsförsäkringen som gör att du alltid kan ge din katt den vård den behöver. Hos en del bolag ingår också en livförsäkring i basförsäkringen, medan den hos andra finns som tillägg. Det betyder att du alltid kan sätta ihop en kattförsäkring som passar dig och din katt. Vi är ju alla olika, med olika behov och förutsättningar. Därför finns det inte en kattförsäkring som passar alla, utan man anpassar försäkringen efter försäkringstagarens behov och önskemål. Om du har en sällskapskatt har du givetvis inte samma försäkringsbehov som en uppfödare med många katter, både vuxna och kattungar.

Eftersom det finns så många varianter av försäkringar kan det vara bra att titta på vad de olika alternativen innehåller innan du bestämmer dig. På så sätta kan du vara säker på att få den försäkring som ger din katt just det skydd som den behöver. Börja med att fundera över vilket försäkringsskydd du vill att katten ska ha. Därefter kan du ta fram den försäkring som bäst motsvarar dina önskemål och krav. Först tittar du förstås på basförsäkringarna och de olika nivåerna för att hitta rätt. Sen kan du också titta på vilka olika tilläggsförsäkringar som finns, ifall du vill komplettera försäkringen. Det finns, till exempel, tilläggsförsäkringar som ger ersättning för vissa sjukdomar som inte ersätts i basförsäkringen. Har du planer på att föda upp katter finns det speciella försäkringar och tillägg där du kan få utökad veterinärförsäkring, utökat antal kejsarsnitt och annat som kan vara bra för en uppfödare. Genom att välja lämplig nivå på kattförsäkringen och genom att komplettera med valda tillägg har alla kattägare möjlighet att skapa just det försäkringsskydd som han, eller hon, önskar och behöver.

Att kunna välja nivå på försäkringen är ganska vanligt, för många olika typer av försäkringar. Både bilförsäkringen, hemförsäkringen och villaförsäkringen fungerar på samma sätt. du väljer den nivå som passar dina behov och förutsättningar och du kan välja till olika tillägg för att få ett skräddarsytt försäkringsskydd. Men, när det gäller kattförsäkringen är det faktiskt inte bara försäkringens omfattning och innehåll du kan välja själv. Du kan också själv bestämma hur mycket du ska betala i självrisk vid eventuell skada eller sjukdom. Självrisken är, som du säkert vet, den del du måste betala själv innan försäkringen träder in vid varje skadetillfälle. Generellt kan man säga att ju högre självrisk du väljer desto lägre blir försäkringspremien. Men, som så ofta är det inte riktigt så enkelt som man skulle vilja. Om man bara kunde välja mellan en hög och en låg självrisk skulle valet kanske vara lätt. Men, nu är det så att många försäkringsbolag tillämpar en rörlig självrisk, som alltså utgör en viss del av den totala kostnaden. En del bolag använder sig enbart av en rörlig självrisk, andra enbart en fast självrisk eller en kombination av de båda. Detta gör att det kan vara lite svårare att välja. Tänk på att det kan vara frestande att försöka få en så låg premie som möjligt, men att det kan bli kostsamt den dag du måste utnyttja din kattförsäkring.