Binära optioner

För den som vill sätta sig in i handeln med aktier och andra värdepapper finns det många termer och begrepp att lära sig. Det handlas ju inte bara med vanliga aktier och det finns många olika sätt att försöka skapa en rejäl tillväxt på sitt kapital. Oftast är det ju just det som aktiehandel handlar om, att låta pengarna jobba istället för att spara dem på ett vanligt sparkonto, där räntan är så låg att det knappt blir någon tillväxt alls.

Ett begrepp som dyker upp då och då är binära optioner. Att handla med binära optioner, som också går under namn som digitala optioner, över/ underoptioner och allt eller inget-optioner, är ett sätt at spekulera som i mycket liknar ett spel mer än vanlig aktiehandel. Det gäller för den som köper binära optioner att gissa ( eller försöka förutse) om en aktiekurs, ett index, eller en annan typ av tillgång kommer att sluta över eller under en viss kursnivå. När man köper den binära optionen får man också bestämma vid vilken tidpunkt kursen ska mätas.

På Stockholmsbörsen används namnet ÖverUnder om binära optioner. På American Stock Exchange används termen Fixed Return Options ( FRO) om samma optioner.

I grova drag fungerar handeln med binära optioner på följande sätt:
·        Först får du välja vilken underliggande tillgång du vill handla med. En underliggande tillgång kan vara valutor, enskilda aktier, index eller råvaror.
·        Du bestämmer vilken tidsram du vill ha på din option, det vill säga du bestämmer vid vilken tidpunkt man ska mäta hur optionen ligger i förhållande till kursnivån.
·        Du väljer din insats, vilket också är ett val som bestämmer vilken risk du tar.
·        Sist ska du förstås välja om du tror att kursen kommer att gå upp eller ner.

Får du rätt i din chansning vinner du ett förutbestämt belopp, och om du har fel förlorar du din insats. I spekulation med binära optioner kan du inte förlora mer än din insats, och du kan alltså själv avgöra hur mycket du är beredd att riskera. Optionen blir helt värdelös på förfallodagen, och till skillnad mot aktier kan du alltså inte spara din option för framtiden. När det gäller binära optioner finns alltså bara två lägen, du kan få fullt betalt eller förlora allt.  Det är detta som har gett optionerna sitt namn. Det värsta som kan hända när du köper en binär option är att den blir värdelös, och du kan aldrig förlora mer pengar än du har köpt binära optioner för. Men, det anses ändå som en riskabel spekulation och Finansinspektionen varnar för handel med binära optioner. Man skriver i en rapport bland annat att sannolikheten att förlora hela eller stora delar av sin investering är överhängande.

Handel med binära optioner har många likheter med både aktiehandel och valutahandel. Men, en stor skillnad är att den aktie, valuta eller annan tillgång som du väljer att satsa dina pengar på inte nödvändigtvis måste gå plus för att du ska tjäna pengar. du kan ju också satsa på att tillgången ska ligga under kursnivån vid optionens slutpunkt, och i så fall vinner du på om aktien, eller den andra tillgången, istället går minus.

Vid en första anblick kan det verka krångligt med binära optioner, och det kanske känns som om det inte är något för dig för att du tror att det är svårt att lära sig. Men, då ska du kanske hellre jämföra de binära optionerna med spel som odds, tips eller betting istället för att jämföra den med handel med aktier och andra värdepapper. För i handeln med binära optioner handlar det ju om att försöka förutse, eller gissa, en viss utgång för att ta hem vinsten. Du kan, med andar ord, spekulera i binära optioner utan att ha några större kunskaper om optioner och aktier över huvud taget. Sen är det givetvis så att du har större chans att pricka rätt om du är insatt i de aktier, eller de tillgångar, du spekulerar i. Men, så är det ju också med odds och betting. Ju mer du vet om sporten, eller vad du nu spelar på, desto större är chansen att vinna.

Har du tur kan du tjäna mycket pengar på binära optioner. Hur mycket du kan vinna beror förstås på hur mycket du är beredd att satsa. Ofta krävs det att du måste sätta in en viss summa på ditt konto hos den aktiemäklare där du ska handla med binära optioner. Det krävs givetvis inte att du satsar alltihop, men om du måste sätta in 200-300 dollar har du ett kapital att spela med i affärerna med optioner. Hur mycket du sen vinner beror på var du handlar dina binära optioner och vad det är du satsar på. Hur stor vinsten blir bestäms också i förväg, och det är vanligt att man kan vinna 80-85% av sin insats. Om du har satsat 100 dollar och vinner, blir din vinst då alltså 180-185 dollar. Men, det finns också binära optioner där vinsterna är betydligt högre, och det förekommer till och med utdelningar på runt 500% då och då.

Du behöver alltså inte ha några förkunskaper för att spekulera i binära optioner. Du kan vinna och tjäna pengar utan att ha några kunskaper alls. Men givetvis är det lättare att vinna om du är lite bekant med en del marknader, valutor eller andra tillgångar som du spekulerar i. Med lite kunskap och kännedom i bagaget är du inte helt och hållet utelämnad till slumpen, utan har en möjlighet att påverka utgången av spelet.

För att börja handla med binära optioner, och ha en chans att tjäna pengar på ett kul och spännande sätt, behöver du registrera dig hos en nätmäklare som erbjuder handel med denna typ av optioner. När du har hittat en mäklare som du tycker motsvarar dina krav och önskemål registrerar du dig och öppnar ett konto, där du sätter in pengarna du behöver för att köpa dina första optioner. För att inte riskera att förlora en masa pengar kan det vara bra att gå ut försiktigt.