Aktier för nybörjare

Visst verkar det spännande att handla med aktier? Att följa börsen och agera i exakt rätt stund för att ta hem den där riktigt stora vinsten. Nästan som ett spel, med den skillnaden att i aktiehandeln kan du själv påverka utgången genom att skaffa dig kunskap om de olika företagen. När du lär dig vilka aktier som är bra att köpa, och vilka som bör säljas, och vid vilken tidpunkt affärerna ska göras, har du stora chanser att få ditt sparkapital att växa snabbt. Visst kan du vinna stora belopp på casino eller andra spel men då får du helt och hållet förlita dig på tur. Du kan aldrig påverka var kulan ligger när roulettehjulet stannar, eller hur utfallet i spelautomaten med megajackpotten blir. Men, i handeln med aktier kan du, med kunskap och engagemang, öka dina vinstchanser rejält. Så det är inte så konstigt att allt fler börjar handla med aktier, och att många faktiskt gör det med vinst.

För när man har sparat ihop lite pengar är det självklart att man vill få ut så mycket som möjligt av dem. Med dagens låga räntor är det inte speciellt lönande att sätta in pengarna på banken. Det har det för övrigt aldrig varit för den som vill att kapitalet verkligen ska växa, i alla fall inte i jämförelse med om man kan investera pengarna på ett bra sätt. och det vanligaste sättet att ”låta pengarna jobba” är att investera i aktier och värdepapper.

Men, även om det kan vara både spännande och lönande att handla med aktier är det många som inte riktigt vågar ta steget. Man tror helt enkelt att det inte är något för vanliga människor, och att det är svårt och krångligt. Jag kan inget om aktier, och vet inte vad en fond är eller hur man kan tjäna pengar på dem är vanliga argument för att inte ens försöka. Men, du behöver inte vara insatt och kunnig, och du behöver egentligen inte ens veta vad en fond är för at kunna köpa och sälja aktier idag.

För att också du ska kunna komma igång och låta dina sparpengar jobba, och kanske kunna bygga upp ett rejält kapital på sikt, behöver du bara läsa denna guide. Här ger vi dig den information du behöver för att sätta igång och köpa aktier, på ett enkelt och smidigt sätt.

Fonder eller aktier? Ja, egentligen räcker det om du till en början vet vad fonder är. De enskilda aktierna kan du lära dig om senare. Fonder kan sägas vara ett paket med flera olika aktier, med kanske 30, 50 eller till och med 100 olika aktier. Om du investerar i fonder får du alltså andelar i många olika företag, vilket är mindre riskfyllt än att investera i enskilda aktier. Köper du en massa aktier i ett företag, och aktiekursen sjunker, förlorar du på hela ditt köp. Om du istället köper i fonder där någon aktie sjunker, kan du ofta kompenseras genom att andra aktier i fonden stiger, eller ligger kvar på samma nivå. Med fonder sprider du riskerna, vilket är något som rekommenderas av experterna.

Om du vill köpa enskilda aktier i ett bolag bör du läsa på och analysera varje aktie du tänker köpa, så att du vet om just den aktien går bra eller dåligt.  Men, om du istället köper ett antal aktier i en fond så spelar det inte så stor roll om det går olika bra för aktierna i fonden eftersom du har så många olika. Om du inte vet så mycket om företagen och börsen kan det därför vara bra att satsa i fonder till en början.

Det som är viktigt att titta på när du väljer fonder är kostnaden. Välj en fond med så låg avgift som möjligt så slipper du se dina vinster uppätna av avgifter. Avgifterna anges oftast i procent, och du bör välja en fond med högst 0,4 % avgift. En avgift på denna procentsats per år, är alltså 0,4 % av den totala summan du har investerat i fonden.
Du kan välja mellan Sverigefonder, globalfonder, USA-fonder och så vidare. Det kan vara bra att välja en billig globalfond som första investering, eftersom du då får aktier från hela världens bolag till en låg avgift.

Men du kan givetvis också investera i enskilda aktier om du vill det. det är lite svårare, och det är av den anledningen man oftast rekommenderar nybörjare att starta med fonder. Vill du börja med aktier rekommenderar vi att du börjar med breda aktier. Breda grundaktier, som till exempel HM, Industrivärlden, Investor och Lundberg är tåliga och svänger inte så mycket vilket är positivt för den som är ny inom aktiehandel.

Många funderar förstås på hur mycket det kostar att investera i aktier och fonder, förutom priset för själva aktien förstås.  Man kan säga att det är gratis att köpa fonder, eftersom avgiften för köpen är inbakad i den avgift du betalar per år (avgiften på exempelvis 0,4 % som vi talade om tidigare).

Men du kan också köpa aktier gratis eftersom många banker och aktiemäklare brukar erbjuda förstagångsköpare gratis köp. Vanligtvis kan man få köpa aktier för upp till 50 000 kr utan avgift, och detta erbjudande är till för att nybörjare lättare ska komma igång med aktieköpen.

Men även om du vill köpa enskilda aktier kan det vara bra att inte bara köpa aktier. Med en grund av breda fonder tål du mer av variationerna på aktiemarknaden.
Till slut vill vi ge några råd för att du som nybörjare ska undvika de vanligaste misstagen:

  • Köp inte bara en aktie eftersom du blir så beroende av den.
  • Köp kända aktier i början, de okända kan växla kraftigt och du förlorar pengar.
  • Köp och sälj inte alltför ofta. Det är lätt att bli nervös när en aktie går ner, men tänk på att så länge du inte har sålt den har du heller inte förlorat några pengar. Behåll istället och tänk på att aktier ofta kan återhämta sig efter en sänkning.