Aktiemäklare

De flesta som köper och säljer aktier gör det med hjälp av en bank, ett försäkringsbolag eller ett värdepappersbolag. Köpen och försäljningen sker oftast genom en aktiemäklare. Mäklare inom finansvärlden har som uppgift att ge råd till kunder, och att arbeta med att köpa och sälja valuta, aktier, optioner och andra värdepapper. En mäklare är aktiv på finansmarknaden och måste samarbeta med andra och hålla sig uppdaterade om vad som sker i omvärlden. En aktiemäklares huvudsakliga uppgift är att köpa och sälja aktier på uppdrag av andra.

Om du vill handla med aktier och andra värdepapper för att få dina sparpengar att växa måste du först och främst välja en bra aktiemäklare. Det enklaste, och oftast billigaste, alternativet är att registrera sig hos en aktiemäklare på internet, en så kallad nätmäklare. Om du vill ha chans på så stora vinster som möjligt ska du förstås helst välja en aktiemäklare som är så billig som möjligt. För självklart är det så att det är lättare att tjäna pengar på dina aktieaffärer ju mindre du behöver betala i avgifter. Det går dock inte att ge ett generellt råd om vilken nätmäklare du bör välja, eftersom det till stora delar beror på hur aktiv du kommer att vara och hur mycket pengar du är villig att investera.

Hur mycket pengar du är beredd att investera vid varje transaktion är avgörande för vilken aktiemäklare du bör välja. Om du huvudsakligen kommer att göra små köp ska du välja en aktiemäklare som erbjuder ett så lågt courtage som möjligt. Courtage är den avgift du får betala vid varje affär. Om du, till exempel, månadssparar handlar det oftast om små köp, och då är det viktigt att courtaget är lägsta möjliga. Idag finns det faktiskt flera aktiemäklare på nätet som låter småsparare köpa aktier helt utan avgift.

Om du tror att du kommer att investera mer pengar vid varje transaktion ska du istället välja en aktiemäklare med ett så lågt fast courtage som möjligt. Ett fast courtage är, som namnet antyder, en avgift som är lika stor oavsett hur mycket pengar du köper eller säljer aktier för. Detta är det bästa alternativet för den som köper och säljer för lite större belopp.
Men, det är förstås inte bara courtaget du ska titta på när du väljer mäklare. Det finns mycket att ta med i beaktande när du ska välja vilken aktiemäklare som ska få ta hand om dina aktieaffärer. Men, när du som nybörjare ska börja handla med aktier är avgiften den viktigaste enskilda faktorn att ta hänsyn till. Om du, till exempel, vill månadsspara i aktier och därför har en långsiktig profil och planerar att behålla dina aktier en längre tid, har du förmodligen inget behov av avancerade verktyg eller andra saker som kan vara inbakat i priset hos dyrare mäklare.

Att mäklaren har ett bra rykte och uppskattas av andra aktieinvesterare är förstås en bra garanti för att du får ut mesta möjliga av din handel med aktier. Det ska sägas att de allra flesta av aktiemäklarna på den svenska marknaden är pålitliga och seriösa. Dessutom skyddas dina pengar i de flesta fall av den statliga insättningsgarantin. Det betyder att de aktier du har köpt är dina även om aktiemäklaren skulle gå i konkurs.

Du behöver, med andra ord, inte oroa dig över att en aktiemäklare på den svenska marknaden är oseriös och lurar av dig dina pengar. men, som alltid gäller det förstås att vara på sin vakt. Även om det knappast finns oseriösa aktiemäklare på den svenska marknaden finns det förstås de som är bättre och sämre både då det gäller service och villkor.

När det gäller aktiemäklare på nätet är det ganska enkelt att ta reda på vad andra har att säga om dem, och hur de har blivit behandlade. Om du, till exempel, hittar ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant, är det viktigt att tänka sig för en extra gång. Det brukar alltid sägas att det som ser för bra ut för att vara sant, oftast inte heller är sant. I ett sånt fall är det lätt att göra en sökning på nätet för att få veta hur andra har uppfattat erbjudandet och om det håller vad det lovar.

När det gäller aktiehandel är det inte bara courtaget som avgör hur mycket du får betala. På vissa mäklarkonton finns också en fast månadsavgift som du får betala oavsett om du gör några affärer. Dessa konton ger dig vanligtvis tillgång till speciella verktyg och nyhetsbrev. Om du är nybörjare behöver du förmodligen inte dessa verktyg, och därför är ett konto med fast månadsavgift för det mesta inte lämpligt för nybörjare. Om du är en aktiv investerare, som gör stora affärer och vill analysera data, är ett sådant konto ett mycket bra alternativ eftersom verktygen då kan vara till stor hjälp och mycket väl värda priset. Om du ska välja en aktiemäklare som tar ut en fast månadsavgift eller inte beror alltså på vilken typ av aktieinvesterare du är.

En annan sak att fundera på när du ska välja aktiemäklare är vilka marknader du vill handla på. De flesta av nätmäklarna erbjuder handel med alla de börslistor som nybörjare och vanliga investerare vill ha tillgång till. Det är bara om du vill kunna handla på en speciell börslista som du behöver ta reda på om den aktuella aktiemäklaren erbjuder aktier på den listan. Men, det stora flertalet som vill börja spara i aktier eller som är nybörjare inom aktiehandeln kan välja vilken mäklare som helst för att kunna köpa aktier på en bred marknad.

Det är framför allt små börslistor och börser i lite mer okända länder som kan vara svåra att komma åt hos alla mäklare. Om du, till exempel, vill handla med aktier på afrikanska börser kan det vara klokt att kolla om dessa finns tillgängliga hos mäklaren innan du registrerar dig.

Tidigare kunde man inte välja vilken mäklare som helst om man ville ha möjlighet att hantera sitt konto via mobilen, men idag erbjuder så gott som alla aktiemäklare mobil aktiehandel.